Kurssit ja ajokorttiluokat

Tutustu kurssitarjontaamme

Mopokortti (AM 120)

AM-120-luokan ajokortti oikeuttaa ajamaan:
kaksipyöräistä mopoa, mutta se ei oikeuta ajamaan mopoautoa.

 • Mopokortin ikäraja on 15 vuotta.
 • Kurssille voit ilmoittautua aikaisintaan 6 kk ennen kuin täytät 15 vuotta.
 • Lisäksi tulee suorittaa Ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutus (EAS-koulutus, kesto 4×45 min) verkkokoulutuksena.
 • Kuljettajatutkinnossa on suoritettava teoria- ja käsittelykoe.

Jos tarvitset mopoautokorttia (AM121), ota yhteyttä meihin, niin suunnitellaan koulutus kyseistä ajokorttiluokkaa varten.

Mopoautokortti (AM 121)

AM-121-luokan ajokortti oikeuttaa ajamaan:
mopoautoa, kevytnelipyörää ja seuraavien luokkien mönkijöitä: T3a, T3b ja L6e-A.

 • Tutkintoon kuuluu teoria- ja ajokoe.

Jos tarvitset mopoautokorttia (AM121), ota yhteyttä meihin, niin suunnitellaan koulutus kyseistä ajokorttiluokkaa varten.

Traktori- ja mönkijäkortti (T)

T-luokka eli traktoriajokorttiluokka oikeuttaa ajamaan:
traktoria, moottorikelkkaa ja seuraavien luokkien mönkijöitä: T1a, T1b, T2a, T2b, T3 ja T3a.
 

 • T-luokan ajokortin voi suorittaa 15 vuotta täyttänyt henkilö, suorittamalla teoriakokeen Ajovarman toimipisteessä.
 • Jotta saat ajo-oikeuden kyseiseen luokkaan, sinulla tulee olla suoritettuna myös Ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutus (EAS-koulutus, kesto 4×45 min), jonka voit käydä verkko-opetuksena, vaikka kotisohvalta käsin.

Moottoripyöräkortti (A1, A2 ja A)

Meiltä saat laadukkaan ja turvalliseen moottoripyöräilyyn valmentavan koulutuksen, oli sitten kysymyksessä kevarikortti tai iso A-kortti. Koulutuksessa painotetaan ennakoivaa ja turvallista ajamista. Ajo-opetuksessa edetään yksilöidysti jokaisen kuljettajan tarpeet huomioon ottaen.

 • Kaikkiin korttiluokkiin sisältyy vähintään 5 tuntia ajo-opetusta.
 • Kuljettajatutkintoon kuuluu teoriakoe, sekä käsittely- ja ajokoe.

A1-kortti
A1-kortti oikeuttaa ajamaan kevytmoottoripyöriä, joiden sylinteritilavuus on enintään 125 cm3 ja enimmäisteho on 11 kW. A1-kortin ikäraja on 16 vuotta. Mikäli sinulla ei ole aiempaa ajokorttia, tulee sinun suorittaa myös Ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutus (EAS-koulutus) verkkokoulutuksena.

A2-kortti

 • A2-kortti oikeuttaa ajamaan moottoripyöriä, joiden enimmäisteho on 35 kW.
 • A2-kortin ikäraja on 18 vuotta.

A-kortti

 • A-kortti oikeuttaa ajamaan kaikkia moottoripyöriä.
 • A-kortin ikäraja on 24 vuotta.

A-kortin ikäraja on 20 vuotta, jos kuljettajalla on ollut A2-kortti vähintään kahden vuoden ajan.

Moottoripyörän korotuskurssit (A1→A2 ja A2→A)

Korotuskurssi A1 -> A2
Jos sinulla on ollut A1-moottoripyöräkortti vähintään kaksi vuotta, ja olet täyttänyt 18 vuotta, niin voit korottaa sen A2-korttiluokkaan korotuskurssilla.

Korotuskurssiin kuuluu kaksi teoriatuntia, jotka voi käydä verkkokurssina ja viisi tuntia ajo-opetusta. Ajotunnit pyritään ajamaan yhden päivän aikana.

Korotuskurssi A2 -> A
Samoin mikäli sinulla on ollut A2-moottoripyöräkortti vähintään kaksi vuotta ja olet täyttänyt 20 vuotta, niin voit korottaa sen A-korttiluokkaan korotuskurssilla.

Korotuskurssiin kuuluu kaksi teoriatuntia, jotka voi käydä verkkokurssina ja viisi tuntia ajo-opetusta. Ajotunnit pyritään ajamaan yhden päivän aikana.

Henkilöautokortti (B)

Meiltä saat juuri sinulle räätälöidyn ajo-opetuksen ja siihen liittyvät muut autokoulun palvelut. Ajo-opetuksemme valmentaa oppilasta turvalliseksi ja sosiaalisesti taitavaksi kuljettajaksi tieliikenteessä. Meillä voit ajaa henkilöautokortin perinteisesti manuaalivaihteisella, sekä automaattivaihteisella autolla. Opetusautomme ovat ympäristöystävällisiä biokaasuautoja.

Henkilöautokorttiin sisältyy aina RTK-koulutus ja tarvittaessa EAS-koulutus.

Henkilöautokortin suorittamiseksi vaaditaan:
– Teoriakoe aikaisintaan 1 kk ennen kuin täyttää 18 vuotta.
– Kuljettajatutkinto täytettyä 18 vuotta. Ikäpoikkeusluvalla 17-vuotiaana (teoria- ja ajokoe).
– Ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutus (EAS-koulutus, ensimmäistä ajokorttiaan suorittavat)
– Ajo-opetusta vähintään 10 ajotuntia.
– Riskientunnistamiskoulutusta 8 tuntia. (RTK-koulutus: sis. 4 h teoriaa ja 4 h ajo-opetusta)

Riskientunnistamiskoulutus (RTK-koulutus)

Riskientunnistamiskoulutus on pakollinen kaikille henkilöauton ajokorttia suorittaville.

Koulutuksen sisältö:

– 4 teoriatuntia verkkokoulutuksena.
– 4 ajotuntia tieliikenteen riskien tunnistamisesta ja hallinnasta.

RTK-koulutuksen liukkaankelin harjoituksen suoritamme aina ajoharjoitteluradalla.
Pimeänajo ajetaan simulaattorilla, mutta mikäli asiakas haluaa, voidaan pimeäajo suorittaa tarvittaessa livenä (joulu-, tammi- tai helmikuussa).

Koulutuksen tavoitteet:
Koulutuksella lisätään valmiuksia vaikeissa olosuhteissa ajamiseen ja tuetaan muutenkin sääntöjä noudattavan turvallisen ja vastuullisen ajotavan omaksumista. Koulutuksessa vahvistetaan erityisesti valmiuksia tunnistaa ja välttää liikenteen vaaratilanteita ja tekijöitä, jotka kuljettajan ajokykyä heikentämällä voivat lisätä onnettomuusriskiä.

Opetuslupa

Opetuslupaopetukseen kuuluu autokoulussa suoritettavia opintoja:
– Ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutus (EAS), mikäli kysymyksessä on ensimmäinen ajokortti
– Riskientunnistamiskoulutus (RTK), joka tulee olla suoritettuna ennen ajokoetta.

Meidän kauttamme voit ostaa EAS-tunnit verkkokoulutuksena ja suorittaa RTK-koulutuksen. RTK-koulutukseen kuuluu 4 ajotuntia ja 4 tuntia teoriaa verkkokoulutuksena. RTK-koulutuksen liukkaankelin harjoituksen suoritamme aina ajoharjoitteluradalla. Tarvittaessa RTK-ajot voidaan ajaa oppilaan omalla autolla, ehtona toimivat opetuspolkimet ja lisäpeilit.

Lisäksi tarjoamme lisäajotunteja oman oppimisen tueksi ja harjoitteluajokokeita.

Ajankohtaista tietoa opetusluvasta voit lukea Ajokortti-info-sivulta www.ajokortti-info.fi.

Liikenteen perusteet (EAS-koulutus)

Koulutus sisältyy kaikkiin meillä ajettaviin korttiluokkiin. Ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutus (EAS), 4 teoriatuntia, on pakollinen kaikille, jotka hakevat ajokorttia ensimmäistä kertaa.

Koulutuksen sisältö:
4 tuntia teoriakoulutusta liikenteen perusteita.

Koulutuksen tavoitteet:
Koulutuksen tavoitteena on antaa ajokorttia suorittavalle perustiedot liikennejärjestelmästä, liikenteen vuorovaikutteisuudesta ja riskeistä, eri tienkäyttäjäryhmien turvallisuuteen liittyvistä tekijöistä, moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettamiseen liittyvistä vastuista ja velvollisuuksista sekä muista turvallisen ja ympäristön huomioon ottavan ajotavan vaatimuksista.

KUORMA-AUTOKORTTI (C1/C)

C1
C1- ajokortti oikeuttaa ajamaan kuorma-autoa, jossa suurin sallittu kokonaismassa on enintään 7500 kg. Voit myös ajaa ajoneuvoyhdistelmää, jossa C1-luokan vetoauto ja kokonaismassaltaan enintään 750 kg painoinen peräkärry.

 • Vaatimuksena 18 vuoden ikä ja B-luokan ajokortti.

C
C-ajokortti oikeuttaa kuljettamaan ajoneuvoa; joiden kokonaismassa ylittää 3 500 kg ja jotka on suunniteltu tai valmistettu kuljettamaan kuljettajan lisäksi enintään kahdeksan henkilöä. Ajoneuvoyhdistelmiä, joissa on tähän luokkaan kuuluva vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa on enintään 750 kg.

 • Ikä vähintään 21 vuotta.
 • Poikkeuksellisesti koulutus voidaan aloittaa 18-vuotiaana, jos olet jo suorittanut kuorma-autonkuljettajan ammattipätevyyskoulutuksen.

C1E
C1E-luokan ajokortilla saat kuljettaa ajoneuvoyhdistelmää, jossa on C1-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa ylittää 750 kg edellyttäen, että yhdistelmän kokonaismassa on enintään 12 000 kg.

Ajokieltokoulutus

Uutta kuljettajaa koskee auton tai moottoripyörän ensimmäisen ajo-oikeuden saamisesta alkaen kahden vuoden ajan muita kuljettajia tiukempi seuranta. Kuljettaja voidaan tuona aikana määrätä ajokieltoon, jos hän on tehnyt yhden tai useamman liikennerikoksen tai -rikkomuksen.

Kuljettajan riskikäyttäytymisen ehkäisemiseksi ajokortin palauttaminen ajokiellon jälkeen edellyttää 4 tunnin lisäkoulutusta.
– Koulutuksen voi käydä ajokiellon aikana tai sen päätyttyä.
– Poliisi palauttaa ajo-oikeuden, kun koulutus on suoritettu, todistus siitä on toimitettu poliisille ja ajokielto on päättynyt.

Koulutuksen sisältö ja tavoitteet:
Ajokieltokoulutus käsittelee riskikäyttäytymistä ja sen vaikutuksia liikenneturvallisuuteen. Koulutus on teoriaopetusta, johon sisältyy yksilötehtäviä ja ryhmäkeskustelua. Koulutuksen laajuus on 4 tuntia teoriaopetusta etäyhteyden kautta.

Ikäpoikkeuslupa

Ikäpoikkeuslupaa voi hakea nuoren ollessa 16 v 8kk ikäinen. Lupa voidaan myöntää aikaisintaan 3 kuukautta aiemmin ja kuljettajantutkinnon voi suorittaa vasta 17 vuotta
täytettyään. Ajo-opetus voidaan aloittaa ennen ikäpoikkeusluvan myöntämistä (autokoulussa tai opetusluvalla), jo 16-vuotiaasta alkaen.

Lisätietoa täältä.

Ilmoittaudu mukaan ja aloita autokoulusi tänään

Autokoulumme palvelee Haminasta käsin Kaakkois-Suomen alueella. Kotikenttänämme toimii pääasiassa Hamina, Kotka, Miehikkälä, Virolahti ja Pyhtää.
Kurssien hinnat sekä tarkemmat sisällöt löydät hinnastostamme. Kerromme mielellämme lisää, joten ota rohkeasti yhteyttä.

​Autokoulu AL Drive Oy

0400 240 273
info@aldrive.fi

Tuomponraitti 17
49400 HAMINA